Navštiv nově také naší prodejnu na Praze 2, Londýnská 81 s otevírací dobou Po-Pá 10-18h. Těšíme se na Tebe.

Slovanský oděv a len

SLOVANSKÝ ODĚV A LEN

Pro oděvy byly používány pouze přírodní materiály, které nesly informace (védy) člověku prospěšné. Ne každý přírodní materiál je však stejně prospěšný pro každého. Je to dáno místem, ve kterém žijeme, národem (tedy genetickou informací), k němuž náležíme, ale i osobním nastavením.

len3

Len byl velmi rozšířený. Pěstoval se u každé vesnice, zpracovával se v pazdernách, které kvůli velkému riziku požáru při sušení pazdeří často stávaly mimo obytné domy. Kolovrat a tkalcovský stav byl téměř v každé chalupě. Tkaly se různé druhy pláten za různým účelem – od hrubých a pevných po velmi jemná. Ta byla ceněna více než zlato. Plátna zůstávala buď v přírodní barvě, nebo se bělila, či se barvila přírodními barvivy podle místa a tradic, které se vyvíjely.

Původně byl oděv převážně bílý. Bílá barva totiž odráží všechna energetická spektra, a tím chrání svého nositele. Černá barva naopak všechna spektra pohlcuje. Pokud člověk nosící černou barvu na oděvu ještě nedosahuje vysoké duchovní vyspělosti, pak síly, které přitahuje, mohou poškozovat jeho auru a přivodit mu při dlouhodobém nošení zdravotní či psychické potíže. Duchovní člověk již dokáže všechny tyto síly transformovat na čisté síly.

Obecně je pro Slovany vhodný len či konopí.

Len má jako materiál velmi dlouhou životnost a díky hladkému povrchu vlákna se málo špiní, dobře se pere i rychle schne. Dobře vstřebává vlhkost, a tudíž zabraňuje vzniku různých kožních a plísňových onemocnění. Pokud se dostane do otevřené rány, tělo jej velmi dobře vstřebává, a proto se z něj dříve vyráběly i obvazové materiály. Navíc zabraňuje růstu bakterií.

Pro současnost len vyniká ještě dalšími skvělými vlastnostmi. Nevytváří statickou elektřinu, ale naopak ji z těla stahuje. Pohlcuje elektromagnetické záření z domácích spotřebičů, a tím chrání všechna naše těla (podle dr. Vasilčuka jich je 108 – více na www.vasilcuk.cz). Navíc umí dvojité vlákno lnu oslabit vliv gama záření. V zimě zahřívá a v létě příjemně chladí

Kdo již vyzkoušel nosit po dobu několika dnů lněné šaty či košili, hůř se navrací k bavlně, protože rozdíl je fyzicky citelný. A to proto, že len v sobě nese velmi silnou energii, nejsilnější ze všech textilií. Pokud jej člověk začne pravidelně nosit a spí v něm, probudí se v člověku pocit klidu, soustředění, moudrosti a rozvážnosti. Lněná vlákna totiž chrání před duševními poruchami, depresemi a neurózami, působí jako houba, která pohlcuje veškerou negativitu, jež nás obklopuje. Pro současného člověka je doslova darem z nebes, neboť chrání jeho nervový systém, který je prakticky neustále vystavený zátěžovým situacím.len1

Len se vždy pěstoval na severní polokouli, a tudíž tato plodina byla určena lidem žijícím v těchto oblastech.

Bavlna se pěstovala jižněji a byla určena lidem žijícím v oblastech pěstování. Slované ji využívali k ozdravným procesům, protože umí pohlcovat negativitu, tudíž pomáhala při očistných rituálech. Nemocný člověk se zabalil do bavlněné tkaniny s případnou výšivkou (funkce výšivky bude popsána v dalším článku), aby ta na sebe stáhla hrubá silová pole či parazity narušující silové pole jedince, a tím došlo k uzdravení. Tato tkanina se pak spálila, aby se zabránilo přenesení „infekce“ na jiného člověka. Spálením tak došlo k očištění – přeměně energií.  

Bavlna se však na výrobu oděvů nepoužívala. 
Hedvábí se občas používalo na výrobu spodního oděvu.

Kopřivy a tkanina z kopřiv se využívala také. Opět měla hojivé a čisticí vlastnosti. Pro její hrubost se ale používala zejména na vnější oděv.

Vlna se užívala pro vnější oděv v dobách ochlazení na severní polokouli.

Vlastnosti, kterými vynikají ostatní materiály, však nemohou konkurovat vlastnostem, které v sobě nese právě len. A právě proto se hodně lidí touží vrátit k tomuto materiálu.

Ať Vás nabídka našeho e-shopu inspiruje k Vaší vlastní zkušenosti se lněným oblečením.

 

Autorka: Věra Ovečková

dekor