Navštiv nově také naší prodejnu na Praze 2, Londýnská 81 s otevírací dobou Po-Pá 10-18h. Těšíme se na Tebe.

Z darů Matky Země

Z DARŮ MATKY ZEMĚ

Je nepřeberné množství toho, co nám naše Matka Země dává. S láskou, bez váhání, přirozeně a samozřejmě. Její dary jsou pro nás nesmírně důležité, potřebné. Náš život je na nich závislý, jsme s ní propojeni poutem, které si bohužel většina z nás neuvědomuje, nevnímá jej a bereme si od ní nepokorně a samozřejmě vše, co nám tak laskavě nabízí.

Nechovali jsme se k ní vždy takto neuctivě. V minulém čase, v dobách, kdy jsme byli z podstaty svého žití a bytí běžně napojeni na její zdroje, jsme s ní cítili bytostnou sounáležitost a dary, které nám byli nabídnuty, jsme přijímali a užívali pokorně, s vděčností a úctou.

Dnes žijeme jiným způsobem než kdysi. Bydlíme ve městech, spěcháme, nestíháme, máme k sobě i přes současné vyspělé technologie tak nějak dál, než tehdy, kdy sice chyběly chytré přístroje, zato však bylo mezi námi více osobního sdílení, sounáležitosti a vnímavosti.

Toho, co nám Matka Země nabízí, je stále mnoho. Jednou z možností, jak oživit zapomenuté pouto a pocítit naplno její laskavou sílu, je vlastní kontakt s některým z nerostů, které se v naší české lokalitě nachází.  

kameny_ruzenin_kremen_granatR

Jsou v nich otištěny specifické vibrace, vlastnosti, které přísluší nejen dané lokalitě, ale také charakteru kamene. Každý z nich v sobě ukrývá vlastní schopnost, která nám může být nápomocna při řešení fyzických nebo duševních potíží.

Skoro před 15 milióny let se začala psát historie vltavínů. Na území dnešního Německa dopadl obrovský meteorit, jehož části dolétly až na naše území. Již dávno byl vltavín nošen jako ochranný amulet. Vyznačuje se většinou lahvově zelenou barvou v různých odstínech a pro místo svého výskytu je nazýván českým pokladem jižních Čech.

Chceme – li se otevřít přítomnosti, najít cestu k logickému řešení aktuálních potíží, nebo se jen více ponořit do vlastního nitra, spočiňme libovolně dlouhou chvíli ve společnosti tohoto našeho jedinečného českého drahokamu. Uvádí se, že nám může pomoct v léčení infekčních nemocí, mírní problémy horních cest dýchacích, posiluje imunitní systém.

V dnešní době technického rozvoje, který bezprostředně ovlivňuje znečišťování ovzduší jedovatými látkami a zářením, získává na významu další nerost, růženín. Dokáže neutralizovat vliv nezdravého prostředí na náš organizmus. Zejména se doporučuje umístit kousek růženínu v blízkosti přístrojů, které produkují elektromagnetické záření. Aktuálně dnes u televize (pokud ji používáte), počítače či mobilního telefonu.

Je to kámen lásky a srdce, svými jemnými růžovými tóny v nás probouzí cit něžnosti a mírnosti. Oživuje naši fantazii, podporuje inspiraci a tvořivého ducha. Čistí, uklidňuje a posiluje vše, co souvisí s činností srdce a s psychosomatickými poruchami, které mají příčinu v potlačených emocích. Růženín je druh křemene, ještě stále jej můžeme nalézt na Moravě v lokalitě Dolní Bory nebo u jihočeského Písku.

šperk_kříšťál

Česká kotlina je poměrně štědrou zásobárnou nejrůznějších druhů křemene. Nejznámější lokalitu najdeme na vrchu Kozákov v Českém ráji. Nabízí své čisté křišťály, které nás dokáží nabít pozitivní energií a novou životodárnou silou. Kozákovské ametysty jsou svojí fialovou barvou symbolem proměny, která ukazuje na přirozený tok života nejen v přírodě, ale i v každém z nás. Probouzí v nás vůli a odhodlání opustit staré návyky a nahradit je lepšími. Hnědá až kouřově zbarvená záhněda ukazuje, že protiklady nemusí stát proti sobě, ale naopak vzájemným prolnutím mohou dospět k dokonalé harmonii.

Jako kapky krve jsou temně červené české granáty. Traduje se, že již od 16. století byl granát nošen jako amulet pro svoji magickou moc lásky. Odkrývá v nás rozhodnutí změnit překonané a je nám oporou v krizových situacích. Objevit je můžeme v Českém středohoří.

Proč vlastně nevyužít léčivou schopnost těchto nerostů? Proč neobnovit dávné pouto a nepřiblížit se znovu k Matce Zemi, k její laskavosti a síle? Naši předkové znali magickou moc kamenů a hojně ji využívali. Dokázali v pravou chvíli vybrat ten nejvhodnější a přiložit jej na bolavé místo, využívali nerosty nabitou vodu k vnitřní očistě, znali a bezmezně věřili v ochrannou moc amuletů.

Můžeme se vydat k některému z nalezišť, zkusit štěstí a zažít neopakovatelný pocit ze získání vlastního polodrahokamu. Stejně dobře poslouží vlastnoručně intuitivně vybraný kámen v některé z prodejen, které je nabízí. A pak už záleží jen na nás, jak si dokážeme s ním porozumět a souznít. Můžeme s ním vědomě trávit chvíle v tichém rozjímání, nebo nám bude dělat společnost na pracovním stole či se ho budeme jemně dotýkat v kapse oblečení.

Dejme průchod vlastní tvořivosti, pocitům, opravdovosti a navažme znovu to kouzelné pouto, jehož sílu a význam jsme pozapomněli. Nechme se obohatit pokladem ze Země, na níž žijeme. A nemáte-li zrovna čas si koupit některý z výše zmíněných nerostů, stejně dobře poslouží jakýkoli kamínek, který potkáte na procházce či cestou z práce v parku. Je přeci ze stejného zdroje, oplývá svou vlastní silou a potěší úplně stejně jako jeho známější "kolegové".

Autorka: Romana Junková

dekor