Navštiv nově také naší prodejnu na Praze 2, Londýnská 81 s otevírací dobou Po-Pá 10-18h. Těšíme se na Tebe.

Slovo jako obraz

SLOVO JAKO OBRAZ

Roduslava si zvolila svůj název ne náhodou. Název či jméno ovlivňuje jejího nositele. Roduslava vznikla složením dvou slov Rodu Sláva. Za cíl si dává šířit Slávu všech našich Slavjaskich Rodů. „Slavjanskij“ je původní slovo, „slovanský“ novodobé, které se odlišuje nejen zvukem, ale i obrazem, který nese.

Abychom začali vnímat i tyto „drobné“, ale důležité odlišnosti, k tomu nestačí nosit slavjanskij oděv, ale je třeba se i vzdělávat. To je dalším cílem Roduslavy. Šířit vzdělání a osvětu o prapůvodních našich zvycích, obřadech, tradicích, ale i písmu a symbolech. Vždyť výšivky jsou řečí symbolů. Je příjemné nošení oděvu, který se nám líbí. Je ale důležité vědět, co symboly na oděvech znamenají, neboť ne všechny jsou pro nás příznivé. Toho je dokladem některá současná móda.

mapa

Návrat ke kořenům znamená návrat člověka k sobě. Dnes se to nazývá jako duchovní cesta. K sobě můžeme kráčet mnoha cestami. Jednou z nich, která je krásným dědictvím zanechaným nám našimi Předky, je naše původní písmo Bukvica. Je to obrazné písmo. Dnes je již známo, že svůj život tvoříme svými myšlenkami a obrazy, které z nich vyvstávají. Slovo je obraz, jemuž je dána zvuková podoba, frekvence, která ovlivňuje nás i vše okolo nás. Bukvica nám dává možnost odhrnout mlžný závěs vržený na naše vědomí a znovu začít vnímat původní obrazy slov. Tím cíleně měnit svůj slovník v běžné komunikaci, aby tvořil náš svět takový, v jakém si přejeme žít. To nás vede zároveň k sobě, čímž naše nitro zjemňuje – kráčíme duchovní cestou sami k sobě.

 

S tím souvisí i symboly. Poznáme-li jejich význam, obklopíme se takovými, které nás budou v našem směřování podporovat. Začneme se vzdalovat chaosu a přibližovat klidu. Klidu, v němž nám dobré dílo jde samo od ruky a je nám radostí nikoli strázní.

Pak je možné najít čas i na domácí ruční práce, třeba vyšívání či vyřezávání, což oboje lze dělat i v panelovém bytě. Najednou si něco pro sebe vytvoříme sami. Ten pocit je nádherný. Ne ze super či hyper-marketu, ale moje. Nad těmito drobnými rukodělnými činnostmi se může sejít celá rodina, kterou stmelí. Rodina, která je dnes stavěna na okraj společnosti, ale která je jejím základem. Rodina, která opět povstane jak Fénix z popela a ponese Slávu našich Rodů dál. 

Rodu Sláva - www.roduslava.cz

Zajímalo-li by Tě o písmu či symbolech více? Jsou zatím semináře v Nové Pace - http://www.veraoveckova.cz/prednasky-akce/

 

Autorka článku: Věra Ovečková

bukvice

dekor