Navštiv nově také naší prodejnu na Praze 2, Londýnská 81 s otevírací dobou Po-Pá 10-18h. Těšíme se na Tebe.

Barvy ve slovanské výšivce

SVĚT BAREV VE SLOVANSKÉ VÝŠIVCE

Barvy nás provází našimi životy, máme je kolem sebe a možná ani netušíme, jak nás dokáží ovlivnit. Víte, že si podvědomě vybíráme barvu oblečení podle toho, jak se zrovna cítíme?

Tuto skutečnost znali již naši předkové, a proto i každá barva na výšivce má svůj nejen symbolický význam. Věřím, že i drobná barevná výšivka dokáže změnit charakter třeba jinak bílého oblečení zrovna podle významu své barvy.

Pojďme se blíže podívat na to, jakou úlohu hrají jednotlivé barvy v symbolice a pojetí slovanské výšivky.

Základní barvou je červená, která vyjadřuje podstatu stavby světa a způsob předávání vědění z generace na generaci. Představuje žár i vnitřní Světlo světa velmi vysoké Síly. Přirozeně symbolizuje čistotu krve. Každá barva má v symbolice svoji světovou stranu, červená patří k Jihu.

Protipólem Jihu je Sever, kterému přináleží barva bílá. Představme si, jak na nás působí třeba bílé povlečení. Vnímáme je jako čisté, neposkvrněné, zvoucí k odpočinku. Stejně tak zasněžené pláně v nás probouzí radost, klid, mír a pohodu. To vše jsou atributy bílé barvy ve slovanské symbolice.

Věřili byste, že na Ukrajině je černá barva symbolem černozemě a úrodné půdy? Je to zajímavý poznatek v kontrastu vnímání této barvy v našich zemích. U nás je barvou smutku, bolesti, nedůvěry, spojení se světem mrtvých. Ti, kteří dokázali tyto síly ovládnout a řídit, se vědomě do této barvy oblékali. Zeměpisně  patří Západu.

Kdo by neměl rád teplou žlutou barvu, kterou si spojujeme se sluníčkem a létem. Však také podle slovanské mytologie patří Bohu Slunce Ra. Nezvládnutá může vyvolávat podráždění a zlost, proto se také spojuje s ochořením. Zeměpisně je barvou Východu.

roduslava_kresba

Jarní období přináší barvu zelenou. I naši předkové v ní přirozeně viděli mladost, období probouzení života s novým růstem, nadějí, tvořivostí, klidem a s pohodou. Spojovali ji také s Moudrostí a Duchovností.

Ve výšivce má své místo také barva se zvláštním názvem – belasá. Představme se čistou barvu nebes, zářivou energii galaktického Slunce a jeho síly, která na nás dopadá jako potok Moudrosti, který je dostupný pro každého a z něhož můžeme čerpat vše, co potřebujeme.

V modré barvě hledejme trochu tajemna. Proniká do zákonů čarodějnictví. Jejím prostřednictvím se vracíme k pravidlům světů vysokých Světlých Sil a zpět k Jednotě.

Na svátečních oděvech vysokých duchovních se používala barva stříbrná a zlatá. Obě byly také symbolem duchovní vyspělosti. Stříbrná barva Luny je barvou intuice a snění. Ve zlaté hledejme nejvyšší soulad, barvu všech Bohů.

Objevujme kouzelný svět barev, který s láskou naplňovaly tradiční výšivky.

Tolik rozmanitosti a přitom hluboké pravdy do nich dokázali jedinečně vtisknout naši Předkové a jejich hluboká víra a pokora v symboliku a přirozenou moudrost.

Autorka: Věra Ovečková

Upravila: Romana Junková

dekor